Uddybning af Sønderho Havn og tidevandsrenderne Slagters Lo og Dybet
Projektets forløb 2010 - 2021 beskrevet og dokumenteret i mere end ti års undersøgelser, rapporter og tilladelser
2010. Vurdering af projektets bæredygtighed
I 2010 gennemførte Dansk Hydraulisk Institut en morfologisk undersøgelse vedr. oprensning af tidevandsrenden Sdr. Keldsand Løb. Undersøgelsen viste, at projektet ikke ville være bæredygtigt, idet der ville være en stor risiko for at renden ville sande i løbet af et år.
2010. Kemisk analyse af jordprøver
COWI udført i 2010 jorbundsundersøgelser baseret på jordprøver, som blev taget i forskellige dybder langs Slagters Lo. Resultaterne viste, at der ikke var tungmetaller i det materiale, der skulle renses op. Det betød, at det oprensede materiale kunne udlægges på vaderne.
2011. Pejling og opmåling
I 2011 udførte Sønderho Havn Støtteforening måling og pejling for at beregne mængden af det materiale, der skulle renses op. Resultatet blev, at der skulle oprenses 95.000 kubikmeter sand for at sikre en vanddybde på 2,0 m ved middelvandstand (1,5 m ved lavvande).
2012. VVM screening
I 2012 erklærede Kystdirektoratet projektet for VVM pligtigt, hvilket betød, at der skulle udarbejdes en miljøredegørelse.
2013. Fugleobservationer
I 2013 udførte Grontmij (nu Sweco) fugleobservationer og måling af flugtafstande. Resultatet viste, at flugtafstanden for de mest sky fugle (hvidklire og storspove) blev målt til 400 m. Linjeføringen blev derfor ændret, så renden ligger mere end 400 m fra fuglenes foretrukne rastepladser.
2014. Studie af tidevandsrenderne ved Sønderho 1945-2012
Institut for Geografi og Naturforvaltning (IGN), Københavns Universitet har i 2014 studeret gamle kort for at undersøge, hvordan tidevandsrenderne har ændret deres løb siden 1945. Det viser sig, at Slagters Lo har haft et stabilt løb med en flytning på maks 20 m i løbet af 70 år. Renden Høneløbet (fra Sønderho og rundt om Hønen) har i samme periode haft et kaotisk forløb med en flytning på op til 900 m i samme periode. Rapporten giver også et bud på mulige årsager til at ålegræs er forsvundet i Slagters Lo.
2014. Strømningsmåling og modellering
Kystdirektoratet stillede i 2013 en række krav til hvilke spørgsmål, der skulle belyses i relation til stømningsforholdene. Derfor udførte Dansk Hydraulisk Institut i 2014 en modellering af strømningsforholdene i Slagters Lo og Dybet. Beregningerne viste, at tidevandsstrømmen vil holde renden fri for sedimentation af fint materiale (slik), men der kan dog forventes lokale aflejringer af sand især ved vandskellet.
2014. Tilladelse fra Kystdirektoratet til uddybning af Slagters Lo og Dybet ved Sønderho
I tilladelsen, der gælder i 10 år fra 2017, fandt Kystdirektoratet, at VVM-redegørelsen for projektet belyste projektets miljømæssige konsekvenser tilstrækkeligt til, at der kunne træffes afgørelse om godkendelse af uddybning af tidevandsrenderne Slagters Lo og Dybet. Kystdirektoratet vurderede desuden, at der ikke ville ske en miljømæssig påvirkning af projektområdet og dets nærhed i en sådan grad, at projektet ikke kunne tillades.
2015. Sønderho som maritimt knudepunkt i Vadehavet
Sønderho Havn Støtteforening har i samarbejde med Institut for Erhvervsøkonomi, Syddansk Universitet, beregnet den rekreative værdi af at genetablere Sønderho Havn.
2016. VVM-undersøgelse
Tidevandsrenderne Slagters Lo og Dybet ligger i et internationalt fuglebeskyttelsesområde (Natura 2000). Der blev derfor udarbejdet en omfattende VVM-miljøundersøgelse (Vurdering af Virkninger på Miljøet).
2019-2021. Uddybning af sejlrenden
Uddybning af sejlrenden til Sønderho blev i vinteren 2020/21 afsluttet med, at der blev gravet en 6-12 m bred rende, der er sejlbar ved højvande, og hvor der er gennemstrømning af tidevand.
Planen er at arbejdet fortsættes med udvidelse af renden i bredden og dybden i forbindelse med Fanø Kommunes projekt for forstærkning og forhøjelse af Sønderhodiget med omkring 80 cm, hvortil der skal indvindes omkring 50.000 kubikmeter sand.
Havnen i Verdensarven – Sønderho Naturhavn skal være et centralt mødested for livet på Vadehavet. Projektet vil genskabe mulighederne for at sejlere og besøgende kan opleve og lære om den enestående natur i Vadehavet, som udgøres af hav og vader, tidevand, fugle- og dyreliv.
Sponsorer og tilskudsgivere til genetablering af Sønderho Havn
Anskaffelse af egetræsplinte (2024) til børsområdet
Danibo, Fanø Brugsforening, Fanø Sparekasses Fond
Omkostning: 54.000 kr.
Renovering af priksætterjolle (2023) med motor og trailer
Fajancen, Fanø Brugsforening, Sol og Strand.
Omkostning: 20.000 kr.
Etablering af vejrstation (2022) støttet af
Esmark, Fanø Brugsforening, Lauritzen Fonden, Norlys Vækstpulje.
Omkostning: 112.500 kr.
Vedligeholdelsesoprensning 2023-24
Alice og Tage Sørensens Fond, Boghandler Henning Clausens Fond, Den A.P. Møller Fonden, Inger og Jørgen Nygaard Larsens Fond, LauritzenFonden, Villemoes Holding samt gaver til støtteforeningen.
Bygherre: Sønderho Havn Støtteforening
Entreprenør: Rederiet Høj
Budget: 2.500.000 kr.
Havnebroen (2021) og flydebroen blev sponseret af
Friluftsrådet, Lokale- og Anlægsfonden, 15. juni Fonden (bro og havneområde), Dan-El A/S, Danibo, Deres Blikkenslager A/S, EDC Fanø, Fanø Sparekasse, Fanø VVS, Frits Brinch & Sønner A/S, Jacobs Tømrerfirma, Jepsen VVS & Montage, Nybolig Fanø, Olesen & Jensen A/S, Spar Fanø, Sønderho Tækkefirma, Viggo Sørensen Tømmerhandel A/S samt gaver til støtteforeningen (flydebro).
Bygherre: Sønderho Havn Støtteforening
Design og entreprenør: RMS Energy og SHS
Omkostning: 743.000 kr.
Genetablering af sejlrenden i Slagters Lo og Dybet 2018-21
Aage V. Jensens Naturfond, Alice og Tage Sørensens Fond, Boghandler Henning Clausens Fond, A. P. Møller Fonden, Kroagerfonden, LauritzenFonden, Nordea fonden, SE Vækstpulje, Sportgoodsfonden, Villemoes Holding og Fanø Kommune.
Bygherre: Fanø Kommune
Projektudvikling: Sønderho Havn Støtteforening.
Entreprenør: Nørre Nebel Entreprenørforretning i samarbejde med Frits Brinch og Sønner.
Rådgivere: Orbicon og COWI.
Omkostning: 6.145.000 millioner kr.
VVM-undersøgelsen (2016) blev finansieret og sponseret af
A. P. Møller Fonden, Fanø Sparekasse, Villemoes Holding og ved salg af "havneaktier".
Rådgivere: Sweco, Aarhus Universitet.
Omkostning: 725.000 kr.
Genrejsning af kåveren (2011) blev sponseret af
BMS A/S, Casa Grafika, FanøFærgen, Fanø Gravering, Fanø Sparekasse, Fanø Ugeblad, Fiskeri LAG Vestjylland, Fonden af 29. december 1967, Frank Segall, Fritz Brinch & Sønner Aps, Hempel Fonden, Johansson & Kalstrup, LauritzenFonden, Max Myrup, Original Linolie & Pigment A/S, Per Arnoldi, Thubalka A/S, Torben Mahlers Tegnestue samt tømrermestrene Niels Brink Jensen, Gustav Pedersen og Arne Wohlert.
Genmalingen af Kåveren i 2021 blev sponseret af Fanø Kommune og Muehlhan Wind Service A/S. Sokkelkrydset beklædt med kobber (2023) sponseret af Fanø Sparekasses Fond.
Tegning: Arkitekt Torben Mahler.
Omkostning: 960.000 kr.
Sønderho-tapetet. Sønderho Havns historie gennem 400 år (2011) blev sponseret af
Friluftsrådet og LAG Vestjylland.
Idé: Anders Bjerrum, Niels Frederiksen, Per Hofman Hansen og Thyge Jensen.
Tegner: Bernd Hobohm.
Omkostning: 80.000 kr.
Etablering af fuglekikkert (2009) ved Børsen blev sponseret af
Fonden af 29. december 1967 (Krogagerfonden) og Friluftsrådet.
Omkostning: 40.000 kr.
Kontakt redaktøren
Skriv gerne til hjemmesidens redaktør
med forslag til forbedringer.
Sidst opdateret 7. oktober 2024
Kontakt foreningen
Sønderho Havn Støtteforening
Formand Brian Schmidt Nielsen
Tlf.: 21 68 00 80
Mail: info@sonderhohavn.dk